onsdag 13 januari 2010

8 timmars sömn? nää..

Alltför många nätter tillbringas i vaket tillstånd har ny undersökning visat. Det förskjutna dygnet leder till plötslig trötthet under dagtid och leder till mindre ork och halvsovande människor. Man kan tycka att problemet är lättlöst, men att gå och lägga oss före 10 har vi inte tid med, menar ett par ungdomar, och tillägger att de minsann inte påverkas av för lite sömn. "Att jag är trött är skolans fel" säger en tjej, 15, och hennes kompis nickar menande.
är det verkligen så att vår sömn inte spelar någon roll? Några elever på rinman har just skrivit en uppsats i just det här ämnet och menar att sömnen är viktig för att vi ska kunna koncentrera oss och för att bearbeta information vi tar in under dagtid. man bör sova runt 8 timmar, menar dem. Vid frågan om de själva gör det får ungdomarna väldigt brottom till matsalen. de säger något om pannkakor och skyndar vidare.
Bör vi då offra några kvällstimmar för att klara av några extra mattetal? eller är det kanske lämpligare att börja varje dag med en härlig sovmorgon?
Forskarteamet låter frågan stå öppen och antar att det tills vidare måste rulla på som vanligt, med mörka ringar under ögonen och så få timmar söm möjligt i sovande tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar